Så håller du dig säker online

IT-säkerhet och att hålla sig självsäker när man surfar online är någonting som blir allt viktigare i takt med att vi spenderar allt mer tid på internet. Även om det är många som känner till vikten av att surfa säkert så kan det vara svårt att veta vad detta faktiskt innebär i praktiken.

 

I den här texten kommer vi därför att dela med oss av några av våra bästa tips kring hur man bäst håller sig säker online och hur man bör agera i digitala miljöer. Där det kan vara nödvändigt att anlita ett säkerhetsföretag som har hand ens larmsystem och liknande så är detta inte nödvändigt när det kommer till IT-säkerhet. Däremot så är det viktigt att känna till olika sätt som man kan skydda sig själv.

Ett bra antivirus är ett utmärkt första steg 

Ett bra antivirus är det första som man bör skaffa när man är intresserad av att säkra upp sin dator mot både virus och skadliga program. Det finns en lång rad olika antivirusprogram som man kan välja bland och det är klokt att välja ett program som ger ett bra intryck och som du känner att du kan lita på. Även om det finns en del antivirus som är gratis att använda sig av så är det klokt att lägga ner några hundralappar per år för att se till att man är ordentligt skyddad. 

Var uppmärksam på var information kommer ifrån 

Ett vanligt sätt som hackare eller andra bedragare kan försöka få åtkomst till din information är genom att skicka länkar över mail eller andra meddelanden där man uppmanas klicka på någonting. Se därför till att du noggrant kontrollerar vem det är som har skickat ett meddelande och se till att du vet med dig att du kan lita på avsändaren i fråga. 

 

Detta är även viktigt när någon kontaktar dig via SMS eller telefon. En relativt vanlig teknik för bedrägerier är att ringa eller SMS:a och uppge att man är från banken eller liknande. Därefter så kan man hävda att den som blir utsatt för bedrägeriet genast måste swisha över en större summa pengar. Om någon ringer och uppger att du genast behöver Swisha eller föra över pengar är det bäst att lägga på för att sedan ringa banken och kontrollera uppgifterna. 

Var försiktig med vilken sorts information du delar med dig av på sociala medier

 

Sociala medier är någonting som är ett fantastiskt sätt att hålla kontakt med släkt och vänner. Samtidigt så är det inte säkert att allt du delar med dig av enbart ses av människor du känner. Därför bör man alltid vara vaksam med vilken sorts information som man delar med sig av på sociala medier för att inte bli en måltavla för bedragare eller inbrottstjuvar. Istället för att dela bilder på sin semester när man fortfarande är iväg kan det vara bättre att lägga upp de bilder man vill dela med sig av när man har kommit hem igen. På så sätt riskerar man inte att bli utsatt för exempelvis ett inbrott när man är borta från hemmet